Cultuur & erfgoed
Activiteitencentra
Middelharnis
Sommelsdijk

Avond van de Geschiedenis

Adres
Beneden Zandpad 7
Postcode / plaats
3241 GA Middelharnis
';

Middelharnis- Oktober is de maand van de geschiedenis. Het grootste geschiedenisevenement van Nederland met dit jaar als thema ‘Aan het werk’. Leer deze maand meer over het leven op een eiland en de historie van Goeree-Overflakkee en bezoek op 14 oktober de Avond van de Geschiedenis!

Nederland telt een achttal echte eilanden, of negen als ‘Rottum’ (Rottumeroog en Rottumerplaat) voor twee wordt gerekend. Daarnaast zijn er zeventien voormalige eilanden, waar de sfeer van vroeger nog voelbaar is.

Jan Bank en Doeko Bosscher, fervente eilandliefhebbers, onderzochtend de geschiedenis van alle 25 (ooit) geheel door water omringde stukjes Nederland en peilen ook het heden. Welke invloed had het ‘omringd zijn door water’? Wat voor werk deden de inwoners, wat hield hen bezig, hoe gingen zij met elkaar om, hoe stonden zij in de wereld? En vooral: wat maakte het leven op een bepaald eiland anders dan op het vasteland of op andere eilanden?

Zo komt een veelkleurig palet tot stand van deels convergerende en deels sterk uiteenlopende historische verhalen, verdeeld over vier regio’s: de Wadden, de voormalige Zuiderzee, het Zuid-Hollandse deel van de Delta en ten slotte de Zeeuwse archipel. Tijdens deze lezing wordt door Jan Bank vooral ingegaan op de historie en verhalen van Goeree-Overflakkee.

De Avond van de Geschiedenis wordt gehouden in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Zaal open 19:00 uur. Start 19:30 uur. Toegangskaarten á € 5,00 zijn te koop via de websites van de bibliotheek en het Streekmuseum of aan de balie van de bibliotheek.

De organisatie is in handen van de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, het Streekmuseum, Historische vereniging de Motte, Museum Ouddorp en het Streekarchief en is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Goeree-Overflakkee.