Cultuur & erfgoed
Musea
Toneel
Sommelsdijk

Komisch toneelstuk Streekmuseum Sommelsdijk

Postcode / plaats
3245 AK Sommelsdijk
';

Sommelsdijk- Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het landelijke thema “Aan ‘t Werk”. Zaterdag 2 oktober verzorgt een toneelgroep twee toneeloptredens op het Marktveld van Sommelsdijk bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Het toneelstuk gaat over het door de Fransen gebouwde fort bij Ooltgensplaat. Ooltgensplaat was strategisch gelegen en werd daarom opgenomen in de verdedigingslinie van Holland. Tijdens de Franse bezetting van Nederland (1795-1813) versterkten de Fransen hun kustverdediging met Fort Duquesne in Ooltgensplaat om te voorkomen dat de (met name Engelse) vijand via het Volkerak het Hollandsch Diep kon opvaren.

Maar… er is wrevel onder de bevolking. De Oranjegezinden komen in verzet. Liefde en spionage ontbreekt niet in het toneelstuk. Zou het de Oranjegezinden lukken het fort te veroveren op de Fransen?

De voorstellingen zijn gratis toegankelijk en aan het einde van de voorstelling wordt met de pet langsgegaan om de kosten te drukken. Tevens is er gelegenheid om een kopje koffie met wat lekkers te nuttigen bij het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Tijden: 13:30 en 15:30 uur. Locatie Marktveld Sommelsdijk. LET OP: Coronabewijs meenemen. Bij slecht weer worden er tenten geplaatst.

De voorstelling is onderdeel van een groter project wat financieel mede mogelijk wordt gemaakt door de gemeente Goeree-Overflakkee. Samenwerkingspartners zijn de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Historische vereniging De Motte, Museum Ouddorp en het Streekmuseum.